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INTERPRETATION IC 135-2008-13 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2008 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: January 29, 2011 

 
Request from:  Carl Neilson (cneilson@deltacontrols.com), Delta Controls, 61 Seagirt Road, 
East Sooke, BC V9Z 1A3.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2008, Clauses 6.4.7 and 6.4.8 (pages 55 and 56), relating 
Initialize-Routing-Table and Initialize-Routing-Table-Ack. 
 
Background:   In Clause 6.4.7, the Initialize-Routing-Table service is described and it provides 
two purposes. The service can be used to 'initialize' a device's routing table or it can be used to 
query the contents of a device's routing table.  
 
The third paragraph of Clause 6.4.7 describes the semantic of the content of the request message: 
 
"... Following this field are sets of data indicating the DNET directly connected to this port or 
accessible through a dial-up PTP connection, Port ID, Port Info Length, and, in the case Port Info 
Length is non-zero, Port Info. If an Initialize-Routing-Table message is sent with the Number of 
Ports equal to zero, the responding device shall return its complete routing table in an Initialize-
Routing-Table-Ack message without updating its routing table. …" 
 
The language is clear that only directly connected DNETs (and PTP dial-up DNETs) are 
described in the request. But in the response, it is not clear what a device's 'complete routing 
table' contains. Are only directly connected networks included (as described by the data format 
description), or are all networks reachable through the router included (as possibly implied by 
the term 'complete routing table').  
 
There is no language dealing with this question within Clause 6.4.8; it only indicates that the 
format is the same as the data portion of the Initialize-Routing-Table message: 
 
"The data portion of this message, returned only in response to a routing table query, conveys the 
routing table information, and it has the same format as the data portion of an Initialize-Routing-
Table message. See 6.4.7 and Figure 6-11." 
 
In considering this problem, it is also worth noting that having the response indicate all known 
networks may result in the service not working in large BACnet installations because routers 
would be unable to provide all directly connected DNETs plus all learned distant DNETs. It also 
makes the determination of which networks are directly connected to a router difficult, if not 
impossible (e.g. when a router cannot cache all networks in the system and thus reports fewer 
than all networks, or when the response is too large thus resulting in no response or a partial 
response). 
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Interpretation:  Given that Clause 6.4.7 indicates that the 'Number of Ports' field is followed by 
a list of directly connected DNETs, that Clause 6.4.8 states that the response is to follow the 
same format as the request, and that the service fails to fulfill basic needs if all ports are reported, 
the term 'complete routing table' shall mean all directly connected DNETs (plus PTP dial-up 
DNETs). 
  
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes. 
 


